Piernik może przybierać różne postacie. Zawsze trzeba wyjść od jego podstawowej, najprostszej fazy, którą następnie można wzbogacić. Nasza propozycja to dodatek w postaci powideł, kremu oraz marcepanu. Wybór tego jednego składnika zależy już od ciebie. Powidła z reguły będą zawierały najmniejszą ilość cukru, krem będzie nieco słodszy marcepan natomiast to istna bomba słodkości. Wpływ na wybór może mieć również ilość czasu jaki chcemy przeznaczyć na przygotowanie piernika. Najmniej będzie go wymagać użycie powideł najwięcej natomiast marcepanu. Wymienione propozycje to oczywiście nie jedyne możliwości. Kolejną opcją jest piernikowe ciasto z budyniem lub serem.
PIERNIK PRZEKŁADANY KREMEM I POWIDŁAMI
Składniki:
- Ciasto:
– 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
– 250 g miodu sztucznego
– 100 g margaryny lub masła
– 3 jajka
– opakowanie przyprawy do piernika
– 2 łyżeczki sody oczyszczonej - Masa budyniowa:
– 3 szklanki mleka
– kostka margaryny
– 2 budynie śmietankowe z cukrem
– 4 łyżki cukru - słoiczek powideł śliwkowych
- polewa czekoladowa
Pierwszym krokiem będzie roztopienie margaryny w miodu w rondelku. Do nich dodać trzeba pozostałe składniki i z całości wyrobić ciasto. Następnie wstawić je do lodówki na godzinę. Po upływie tego czasu upiec cztery placki w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. W tym czasie można przygotować masę. Budyń ugotuj na mleku dodając cukier. Kiedy wystygnie utrzyj go z margaryną. Płaty wystudzonego ciasta przełóż masą i powidłami, na koniec polać polewą.
PIERNIK PRZEKŁADANY KREMEM CZEKOLADOWYM
Składniki:
- Ciasto:
– pół szklanki masła lub margaryny
– łyżeczka sody,
– łyżeczka cynamonu,
– szklanka cukru
– 2 szklanki mąki
– 2 łyżki dżemu
– 2 łyżki kakao
– szklanka mleka
– 2-3 jaja
- bułka tarta i tłuszcz do formy.
- Krem czekoladowy:
– opakowanie budyniu śmietankowego
– pół litra mleka,
– cukier waniliowy
– żółtko
– czekolada deserowa lub gorzka
– kostka masła
– 3 łyżki cukru pudru
Masło lub margarynę utrzyj na puch z cukrem i żółtkami. Dodaj dżem, kakao i cynamon. Małymi porcjami dodawaj przesianą i wymieszaną z sodą mąkę, mleko oraz ubitą na sztywno pianę z białek. Piecz w średnio gorącym piekarniku do czasu, aż patyczek będzie suchy. Na krem utrzyj masło z cukrem pudrem i żółtkiem. Budyń ugotuj według przepisu na opakowaniu. Do gorącego włóż czekoladę, aby się rozpuściła. Gdy budyń czekoladowy ostygnie, kładź go po łyżeczce do masy maślanej i ucieraj. Piernik przekrój na pół, przełóż kremem. Resztą kremu posmaruj wierzch ciasta.