Łatwy piernik z jabłkami i bakaliami

W dzisiejszych czasach większość ludzi jest tak zabiegana, że chcąc zjeść coś słodkiego zamiast do pieczenia ucieka się do najprostszego z rozwiązań – kupna gotowego ciasta. Inni zwolennicy tej możliwości tłumaczą się brakiem umiejętności kulinarnych. Z myślą o  jednych i o drugich przygotowaliśmy dwie propozycje stosunkowo łatwych i nie zabierających dużo czasu a przede wszystkim smakowitych ciast. Piernik z jabłkami i bakaliami – już sama nazwa przyciąga do kuchni. Sztuka pieczenia naprawdę nie jest trudna, jak się niektórym wydaje. Chcecie sprawdzić czy mam rację? W takim razie nie pozostaje wam nic innego jak zakasać rękawy i wziąć się do wprowadzania przepisu w rzeczywistość. A gdy już spodoba się wam pieczenia to na Boże Narodzenie stworzycie wasze piernikowe ciasteczka na choinkę.

PROSTY PIERNIK Z JABŁKAMI 

 Składniki:

  • Ciasto:
    – 80 dag jabłek
    – pół szklanki cukru
    – łyżka cynamonu
    – 3 duże jajka
    – 2 szklanki mąki
    – 3 łyżki kakao
    – pół szklanki płynnego miodu
    – łyżka oleju
    – 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    – 60 g masła
    – 3 łyżki przyprawy do piernika
    – garść rodzynek
    – garść posiekanych orzechów włoskich
    – garść posiekanych orzechów laskowych
  • Polewa :
    – 100 g gorzkiej czekolady
    – 100 ml śmietanki 30%

Na początek umyj jabłka, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Przełóż je do miski i zasyp cukrem oraz cynamonem. Całość odstaw na godzinę bądź półtorej. Przesianą mąkę wymieszaj z kakao, miodem oraz sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Dodaj jabłka, dokładnie wymieszaj.Białka oddziel od żółtek. Masło rozpuść w rondelku na małym ogniu, przestudź. Płynne masło dodaj do ciasta razem z roztrzepanymi żółtkami oraz łyżką oleju. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę z białek oraz bakalie. Delikatnie wymieszaj.
Dużą, podłużną blachę wyłóż papierem do pieczenia. Następnie wyłóż przygotowane ciasto. Piecz około godziny, przez cały czas sprawdzając drewnianym patyczkiem czy jest gotowy ( czyli do momentu aż patyczek będzie suchy ). W czasie gdy ciasto będzie stygło na blasze przygotuj polewę czekoladową – rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę i śmietankę stale mieszając. Na koniec polej nią ciasto.