Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xsv/public_html/068.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Kruche ciasteczka bożonarodzeniowe

Cynamonowe ciasteczka na choinkę

Tradycja wymaga choinkowych ozdób. Najczęściej są to różnokolorowe bombki oraz łańcuchy. Według tradycji ich uzupełnieniem powinny być także ozdoby tak zwane „jadalne” czyli np. małe piernikowe ciasteczka. Ich wykonanie jest bardzo prostym zadaniem a efekt tak udekorowanej choinki może przejść nasze najśmielsze oczekiwania. Kształt piernikowych dekoracji zależy od naszej inwencji – mogą to być zwyczajne kwadraty bądź też wyszukane formy – w zależności od tego czy chcemy inwestować w specjalne foremki. Na koniec pozostaje jedynie przygotować do nich wstążeczki, na których powiesimy ciastka na choince. Zawisnąć mogą też słynne toruńskie katarzynki.

CHOINKOWE PIERNICZKI 

Składniki:

  • 1 szklanka sztucznego miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100g margaryny
  • 1/2 przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 4 szklanki mąki

Na początek rozpuść w rondelku margarynę, miód, cukier oraz przyprawy. Pozostaw na pół godziny do ostygnięcia. Po upływie tego czasu dodaj sodę i wymieszaj. Do całości wsyp mąkę i zagnieć ciasto ( możesz to zrobić przy pomocy miksera ). Ciasto bardzo cienko rozwałkuj i wytnij z niego dowolne wzory. Za pomocą słomki do napojów zrób dziurki, aby przepleść przez nie wstążkę do zawieszenia. Gotowe ciasteczka włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 8 minut. Wystudź na metalowej kratce.
Równie dobrze możesz upiec pierniki wcześniej i przechowywać na przykład w kartonowych pudełkach.

PIERNICZKI NA CHOINKĘ   

Składniki

  • Ciasto:
    – 500g mąki
    – 200g cukru pudru
    – 4 łyżki miodu (najlepiej gryczanego)
    – 150g masła
    – jajko
    – łyżeczka sody oczyszczonej
    – 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • Lukier:
    – 3 szklanki cukru pudru
    – 2 białka
    – sok z 1 cytryny

Wykonanie jest bardzo proste. Wystarczy zagnieść ciasto z podanych składników. Następnie trzeba zrobić dziurkę, przez którą przeciągniemy wstążeczkę do zawieszenia na choince. Do tego celu można użyć na przykład słomki do napojów. Małe pierniczki piecz 10 minut, większe 15 minut w temperaturze 180 st. C. Po wystygnięciu ozdobić lukrem.
Aby przygotować lukier miksuj przez 5 minut białka z cukrem pudrem, na koniec ubijania dodaj sok z cytryny. Jeśli chcemy uzyskać lukier różowy należy do niego dodać trochę soku malinowego. Po polukrowaniu ciasteczka pozostaw do wyschnięcia – aż lukier stwardnieje. Pierniczki można również ozdobić kolorowymi lukrowymi pisakami.