Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xsv/public_html/068.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Placek z masą budyniową

Ciasto kakaowe z budyniem

Piernik to nie zawsze tylko ciemne ciasto pachnące przyprawami korzennymi. Ciasto to można bowiem wzbogacić o składniki, które nadadzą mu zupełnie innego charakteru. Tym razem proponujemy coś dla smakoszy budyniu bądź też sera. Nikt przecież nie powiedział, że trzeba je jeść jako samodzielne składniki. Nasza propozycja to połączenie ich z ciastem piernikowym. W tym przypadku ser lub budyń stanowiłyby rodzaj masy. To, który z nich użyjemy zależy już od indywidualnych preferencji.
Przygotowanie takiego wypieku nie zabierze nam dużo cennego czasu. Ten, który uda się zaoszczędzić możemy poświęcić natomiast na przygotowanie innych specjałów jak np. miękkich korzennych pierniczków.

PIERNIKOWA BABKA SEROWA 

Składniki:

  • Ciasto piernikowe:
    – 300g płynnego miodu
    – 200g cukru
    – 125g masła
    – 4 łyżki kakao
    – 3 jajka
    – 400g mąki pszennej
    – 100g kandyzowanej skórki cytrynowej
    – 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    – 100g posiekanych migdałów
    – 4 łyżeczki przyprawy korzennej
  • Masa serowa:
    – 500g twarogu 3- krotnie zmielonego z wiaderka lub twarożku śmietankowego
    – 100g masła
    – 150g cukru
    – 2 jajka
    – 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • Dodatkowo:
    – 100 g gorzkiej czekolady
    – ewentualnie trochę masy marcepanowej

Na początek przygotuj ciasto piernikowe. Miód, cukier i masło podgrzewaj stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostaw do ostygnięcia. Do ostudzonej masy miodowej wmieszaj jajka, kakao i przyprawę korzenną. Kandyzowaną skórkę cytrynową posiekaj bardzo drobno. Wymieszaj z mąką, proszkiem do pieczenia i posiekanymi migdałami. Połącz z masą miodową.
Następnie przygotuj masę serową. Miękkie masło utrzyj z cukrem i jajkami na puszystą masę. Dodaj stopniowo ser i budyń. (Dobrze wymieszaj, ale nie miksuj za długo, tylko do połączenia składników).
Formę na babkę (o średnicy 28cm) wysmaruj margaryną i posyp mąką. Wyłoż połowę ciasta piernikowego, na to połowę masy serowej, ponownie ciasto piernikowe i resztę masy serowej.
Piecz w nagrzanym piekarniku około 1godz. 30 min. w temperaturze 180°C. (Po 1 godz. sprawdzić patyczkiem. Jeśli patyczek będzie suchy, ciasto jest gotowe.)
Ciasto zostaw do ostygnięcia w formie.
Gdy ostygnie, polej je czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Możesz także udekorować babkę ozdobami stworzonymi z marcepanu.