Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xsv/public_html/068.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Tradycyjny piernik świąteczny

Świąteczny piernik staropolski

Tradycja to rzecz święta, o której zapomnieć wprost nie można . Z tego powodu na świątecznym stole nie może zabraknąć staropolskiego piernika. Już sama jego nazwa wskazuje na to, że różni się on od innych piernikowych wypieków. Najważniejsza różnica jest taka, że jego przygotowanie jest o wiele dłuższe, musi on bowiem długo dojrzewać. Aby tradycji stało się zadość nie może wśród jego składników zabraknąć ukochanego trunku Polaków czyli piwa. Czas spędzony przy pieczeniu z pewnością wynagrodzi nam smak tradycyjnego piernika. Nie każdy jednak może sobie pozwolić na takie poświęcenie. Z myślą o wszystkich narzekających na bark czasu mamy kryjącą się pod nazwą piernika z marcepanem, kremem lub powidłem. Z pewnością jest on nieco mniej wykwintny niż ten tradycyjny, jednak jak mówi stare przysłowie „lepszy wróbel w garści niż gołąb na dachu”.

STAROPOLSKI PIERNIK PRZEKŁADANY

Składniki:

  • 1/2 kg prawdziwego miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 25 dag smalcu
  • 1 kg dobrej mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki zimnego mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • bakalie
  • 2-3 torebki przypraw korzennych do piernika
  • powidła śliwkowe
  • polewa czekoladowa

Jego wykonanie podzielić trzeba na dwa etapy. Pierwszy rozpoczyna się już na miesiąc przed pieczeniem.
Pierwszym krokiem będzie stopniowe podgrzewanie ( niemal do wrzenia ) miodu, cukru oraz smalcu. Do wystudzonej masy dodawaj stopniowo : mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w połowie szklanki mleka, sól oraz przyprawy korzenne. Możesz też dodać do ciasta garść pokruszonych orzechów i 3 łyżki drobno posiekanej, usmażonej w cukrze skórki pomarańczowej lub inne ulubione bakalie. Wyrób starannie ciasto i przełóż do emaliowanego garnka, przykryj czystą ściereczką i odstaw w chłodne miejsce na 3-4 tygodnie by powoli dojrzało.
Na tydzień przed podaniem przychodzi czas na drugi etap.
Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na dwie części, a każdą z nich rozwałkuj na szerokość całej blachy. Następnie włóż do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 30 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Przekrój na trzy równe części, dwie z nich posmaruj powidłami śliwkowymi. Ułóż jedną na drugiej, górę pozostaw bez konfitury. Przygotowany w ten sposób piernik, szczelnie owiń folią i ponownie wstaw do lodówki, tym razem na ok. 6-7 dni aby ciasto zmiękło. Przed podaniem polej ciasto rozpuszczoną czekoladą.