Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xsv/public_html/068.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Wilgotne pierniczki na miodzie

Miękkie ciastka korzenne

Kto z nas nie lubi smaku i zapachu miękkich korzennych pierniczków? Ich przeciwników można by zliczyć na palcach jednej ręki. Większość smakoszy jednak wybiera najprostsze z możliwych rozwiązań dotarcia do specjału czyli kupno gotowych wypieków. Z pewnością jest to bardzo wygodne wyjście. Nie zawsze jednak warto stawiać wygodę na pierwszym miejscu. Z myślą o ambitnych smakoszach prezentujemy przepisy na pierniczki, które mamy nadzieję wcielą w życie. Czyż bowiem nie lepiej smakują bowiem te wypieki, które sami stworzymy ? To pytanie nie wymaga odpowiedzi ale jeśli ktoś nam nie wierzy , niech porówna swoje ciasto z tym kupionym w cukierni. Z pewnością wynik będzie po waszej stronie. Gdy raz spróbujecie pieczenia z pewnością będziecie chcieli robić to częściej. Może więc warto aby kolejną próbą stał się wegański piernik marchewkowy? Sami przyznacie, że brzmi zachwycająco.

PIERNICZKI KORZENNE

Składniki:

  • 50 dag mąki
  • 20 dag cukru pudru
  • 20 dag miodu
  • 12 dag masła lub margaryny
  • jajko
  • 1 dag sody oczyszczanej ( czubata łyżeczka )
  • 2 łyżki stołowe przypraw korzennych do piernika

Mąkę wymieszaj z sodą, zrób wgłębienie na środku, wlej miód, dodaj przyprawy korzenne, cukier, miękkie masło oraz jajko. Zagnieć ciasto jak na pierogi. Wyrabiaj aż będzie gładkie i jednolite w przekroju. Różnej grubości pierniczki można wykrawać i piec od razu, ale surowe ciasto nadaje się również do dłuższego przechowywania w chłodnym miejscu (w przykrytej szklanej lub kamionkowej misie albo po prostu owinięte w folię spożywczą).
Ciastka należy piec w średnio nagrzanym piekarniku około 10 minut. Trzeba uważać, żeby nie zrumieniły się zbyt mocno.
Pierniczki zaraz po upieczeniu są dość twarde, dobre stają się dopiero po około dwóch – trzech dniach, gdy nabiorą wilgoci i zmiękną. Można je długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku lub zawiązanym woreczku foliowym. Należy tylko pamiętać, żeby przed jedzeniem zostawić je na dwa dni odkryte w miseczce albo koszyczku, żeby mogły wchłonąć wilgoć z powietrza. Kilka dni przed podaniem (lub nawet wcześniej) można pierniczki dowolnie polukrować.

ŁATWE PIERNIKI KORZENNE

Składniki:

  • 150 g masło ,
  • 250 g mąka ,
  • 2 żółtka,
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g cukru pudru
  • łyżeczka kakao
  • łyżeczka przypraw korzennych do piernika

Z podanych składników, najlepiej ręką, wyrób ciasto. Następnie rozwałkuj je i wytnij kształty ciasteczek za pomocą foremek. Ułóż je na blasze z papierem do pieczenia. Piecze około 10 minut w temperaturze 180st.