Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xsv/public_html/068.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Łatwy piernik na sztucznym miodzie

Marchewkowy wegański i z miodem

Weganizm to coś więcej niż wegetarianizm. Weganie bowiem oprócz mięsa wykluczają ze swojej diety także wszelki produkty pochodzenia zwierzęcego. Także te, przy produkcji których nie zabite zwierzę czyli np. nabiał (w tym jajka). Weganie spożywają wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego. Nie mogą  jednak rezygnować z takich rozkoszy podniebienia jak słodkie wypieki. Specjalnie z myślą o nich powstały przepisy m. in. na wegańskie pierniki. Nasza propozycja to ciasto z marchewką oraz  miodem sztucznym. Do rozważenia pozostawiamy także przepis na piernikowe ciasto z orzechami.  To oczywiście nie jedyne przepisy, które mogą wcielić w czyn ludzie pozostający weganami. Wachlarz możliwości jest o wiele szerszy. Warto jednak zacząć od małych rzeczy, aby przechodzić stopniowo do tych większych, czyli od przepisów najprostszych do tych o większym stopniu trudności.

MARCHEWKOWY PIERNIK WEGAŃSKI

Składniki:

  • pół słoiczka sztucznego miodu,
  • pół szklanki oleju,
  • przyprawa do piernika,
  • cynamon,
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka sody,
  • 2 szklanki mąki,
  • łyżeczka soli,
  • 4 szklanki startej marchwi,
  • bakalie (rodzynki, orzechy włoskie) .

Po pierwsze rozetrzyj miód z olejem. Dodaj produkty sypkie ( przyprawa do piernika, proszek do pieczenia, sodę, sól ), całość mieszaj mikserem. Następnie na przemian dodawaj mąkę i marchew i zagniataj ciasto rękami. Na koniec dodaj bakalie. Piecz około godziny w temperaturze 180 stopni.

WEGETARIAŃSKI PIERNIK

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki golden syrup
  • ¼ szklanki cukru ( brązowego lub białego )
  • szklanka mleka waniliowego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżki kakao
  • torebka przypraw do piernika
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • jabłko
  • pół szklanki orzechów
  • garść rodzynek lub bakalii

Na początek wymieszaj suche składniki. W osobnej misce wymieszaj mokre. Wymieszaj wszystkie razem, możesz to zrobić mikserem lub za pomocą łyżki. Dodaj orzechy i rodzynki. Całość przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem roślinnym. Obierz jabłko, pokrój i dodaj do ciasta podtapiając w surowym cieście. Na koniec piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 40-45 minut.