Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xsv/public_html/068.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Najprostsze ciasto z orzechami

Wypieki z orzechami włoskimi

Wykonanie piernika nie jest zbyt skomplikowaną sprawą. Tymi słowami wytrącamy z ręki argument wszystkim tym, którzy twierdzą, że nie pieką ponieważ nie potrafią. Samo ciasto to jednak pójście po najprostszej linii oporu. Wprost konieczne jest dodanie pewnych dodatkowych składników. Co może pełnić tę rolę? Tym razem proponujemy orzechy włoskie lub też laskowe. Oprócz tego, że nadadzą wyrazistego smaku wypiekom , dostarczą witamin naszemu organizmowi. To doskonała okazja aby połączyć przyjemne z pożytecznym. Jeśli nie przepadamy za jedzeniem samych orzechów dodajmy je do piernika a skonsumujemy je z przyjemnością. Nie każdy jednak może skosztować orzechów ze względu na alergię pokarmową. Propozycja dla nich to piernik z bakaliami lub jabłkami. Nie jest to samo ciasto, a składniki nie sprawią żadnych przykrych dolegliwości. Jak to mówią „i wilk syty, i owca cała”.

KAWOWY PIERNIK Z ORZECHAMI

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki świeżo zaparzonej kawy
  • 3/4 szklanki płynnego miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 3 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 3/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • po 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, zmielonego ziela angielskiego, zmielonego kardamonu
  • 2 i 1/4 szklanki orzechów włoskich lub migdałów
  • dodatkowo: 200g gorzkiej czekolady oraz 3-4 łyżki poszatkowanych orzechów

Jako pierwszy krok przełóż orzechy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, praż przez około 8-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostygnięcia i posiekaj. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i orzechami. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą pianę. Wymieszaj razem kawę, miód, olej i przyprawy, następnie połącz z masą z jajek, najlepiej mieszając łyżką. Do masy miodowej stopniowo dodawaj sypkie składniki, całość wymieszaj łyżką na jednolitą masę. Ciasto przełóż do dużej keksówki lub blaszki wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.  Piecz  w temperaturze 170oC przez 75 minut na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostygnięcia. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i posmaruj nią wierzch ciasta, następnie posyp je orzechami.
Piernik najlepiej smakuje po dwóch, trzech dniach przechowywania w szczelnym opakowaniu.