Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xsv/public_html/068.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Popularne pierniki z Torunia

Przepis na toruńskie katarzynki

Toruń od zawsze słynął z najlepszych w Polsce pierników. Najbardziej znane wśród nich to toruńskie katarzynki, z którymi wiąże się kilka legend. Przytoczymy jedną z nich. Według niej w mieście mieszkał mistrz piekarski, który miał córkę Katarzynkę. Pomagała ona ojcu, a gdy ten zachorował postanowiła sama zająć się wypiekaniem pierników. Zdołała zrobić ciasto, nie potrafiła jednak znaleźć foremek do pieczenia. Wycięła więc z ciasta okrągłe medaliony. Sześć z nich ułożyła obok siebie na blasze i włożyła do pieca. Po wyjęciu okazało się, że połączyły się one ze sobą tworząc dziwny kształt. Dziewczynka bała się, że nikt nie będzie nawet chciał spróbować jej dzieła. Okazało się jednak, że smakowały one ludziom bardziej niż te robione przez starego mistrza. Mówiono, że to zasługa miłości do ojca i serca jakie Katarzynka włożyła w pracę. Od tej pory na jej cześć toruńskie pierniki zaczęto nazywać katarzynkami.
Toruńskie katarzynki to tradycja. Innym jej przejawem jest staropolski piernik świąteczny. Nie trzeba jechać od Torunia, aby skosztować tego specjału. Można go wykonać samodzielnie w zaciszu własnej kuchni.

 KATARZYNKI Z ORZECHAMI

 Składniki:

  • 250 g miodu
  • 2 łyżki masła
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kieliszek rumu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki tłuczonych goździków
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich

Na początek stop na wolnym ogniu masło i miód, odstaw do ostygnięcia. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i wszystkie pozostałe składniki. Zagnieć ciasto (jeżeli jest rzadkie dosyp mąki). Rozwałkuj je i wykrawaj pierniczki. Ułóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz około 10 min w 180ºC na złoto- rumiany kolor. Gotowe i  ostudzone możesz ozdobić lukrem.

KARMELOWE KATARZYNKI

Składniki:

  • 20 dag miodu
  • łyżeczka przypraw korzennych
  • kilka łyżek karmelu
  • 10 dag cukru pudru
  • jajko
  • 40 dag mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Do płynnego miodu dodaj przyprawy korzenne, cukier, trochę karmelu dla koloru, jajko, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieć dość twarde ciasto, rozwałkuj na grubość 5 mm – 1 cm (nie cieniej) i wykrawaj foremką katarzynki. Posmaruj je z wierzchu wodą i piecz na natłuszczonej i wysypanej mąką blaszce około 12 -15 minut w temperaturze 190 stopni.